Papírkutya Állatorvosi Rendelő

Hívjon minket: +36 30 328 38 98    E-mail:

Aktualitások

2016.04.18

Kutyák, macskák ivartalanítása

Az ivartalanítás az állatvédelem, a kulturált állattartás alapvető fontosságú tényezője. Kiemelkedő jelentőségű kedvenceink egészségvédelme szempontjából, valamint a gazdik, szomszédok nyugalmához is nagymértékben hozzájárul. A nemkívánatos szaporulat megakadályozása alapvető cél. Cikkünkben az ivartalanítással kapcsolatban felmerülő kérdéseket szeretnénk megválaszolni.
Kutyák, macskák ivartalanítása

Milyen általános előnyei vannak az ivartalanításnak? 

Kan kutyák esetén csökken a szökési hajlam, az agresszió, az ebből származó sérülések, az ivarzási időszak alatt okozott közlekedési balesetek gyakorisága, egyes prosztata betegségek előfordulása. Szuka kutyák esetén megszűnnek az ivarzással járó kellemetlen jelenségek: az évente kétszer 2-3 hétig tartó vérzés, a kan kutyák vonzása. Az ivartalanított kandúrok nem jelölgetnek, kevesebbet verekszenek, így ritkábban szereznek súlyos, tályogosodásra hajlamos sebeket, nem gyógyítható vírusos megbetegedéseket (macska leukózis, macska AIDS). Ivartalanított nőstény macskák esetén is csökken az előzőekben említett vírusokkal való fertőződés esélye. 

Mikor ivartalanítassuk kedvenceinket?

Ezzel kapcsolatban sok a tévhit. A cél a nem várt utódok elkerülése, ill. az, hogy az eleinte hormonok késztette viselkedés (kóborlás, agresszió) ne váljon szokássá. Mindkét cél a korai ivartalanítással érhető el, melyre mind kutyusok, mind cicusok esetén az 5-6 hónapos életkort javasoljuk. 

Milyen további előnyei vannak a fiatal életkorban végzett ivartalanításnak? 

A fiatal állatok sokkal könnyebben viselik a műtéti altatást, sebeik jobban, gyorsabban gyógyulnak. A nagytestű kutyafajták fiatal egyedei ebben az életkorban kisebb tömegűek, ezért esetükben a műtét is kevesebbe kerülhet. A fiatalon ivartalanított szuka kutyák esetén az emlődaganatok előfordulási aránya is csökken. 

Ivartalanítással kapcsolatos tévhitek: 

Elhízik-e az ivartalanított állatom? 

Az ivartalanított állatok táplálékigénye valóban alacsonyabb lehet. Amennyiben a kisebb igénynek megfelelően kevesebb eledelt kapnak, nem híznak el, és etetésük is kevesebbe kerül. 

Kell-e fialnia legalább egyszer a nőstény állatnak? 

Nem! Állatoknál a kölykök utáni vágyódás nem tudatos, hanem ösztönök által vezérelt folyamat. Már a nőstényenként egy-egy alom megszületése (4-8 fiatal állat) is nagymértékben növeli a gazdátlan, kóborló kutyák-macskák számát, vagy rajtamaradnak a lelkiismeretes gazdin, és növelik a nem tervezett kedvencekre fordítandó időt és pénzkiadásokat, melyek sokszorosan nagyobbak az egyszeri ivartalanítási költségnél. 

Amennyiben további kérdése merül fel a témával kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére mellékelt elérhetőségeinken.